Fapte uimitoare
despre fiecare din noi
1. In cazul in care punem intr-o linie toate genele cazute din cauze naturale, pe tot parcursul vietii lungimea lantului ajunge la 30 metri.
2. Lungimea nenaturala a genelor poate aduce la un dezechilibru hormonal.
3. Consumand unele medicamente, putem incetini cresterea parului, inclusiv si a genelor. In lista nociva a medicamentelor gasim ca factor negativ: ibuprofen, aspirina, paracetamolul.
4. Genele la barbati sunt mai lungi decit la femei, iar barbatii bruneti au o lungime mai lunga a genelor decat cei blonzi.
5. Posesorii genelor groase si rigide sunt reprezentantii rasei mongoloide, iar cu cele mai multe gene subtiri sunt europenii.
6. Sa nu aveti incredere in mitul ca daca veti tunde genele, ele nu vor creste. Reinnoirea are loc in decurs de 5 luni, deci in tot acest timp se vor dezvolta gene noi.
7. Clima afecteaza grosimea si densitatea genelor. Cu cat este mai cald, cu atit genele vor creste mai dese si mai lungi. Motivul fiind functia genelor de protejare a ochilor de razele ultraviolete.
Statistici si inregistrari uimitoare:
1. Cele mai lungi gene din lume au fost inregistrate in Cartea Recordurilor, posesorul fiind Phut Rav din provincia Mesoc (in apropiere de capitala Delhi). La momentul inregistrarii recordului, el avea 52 ani. Genele sale au fost intotdeauna incredibil de lungi,ajungind la 4,7 cm, iar lungimea lor uluitoare i-a adus multe inconveniente si dificultati.
2. La animale, cele mai lungi si groase gene sunt raportate la camila, iar la multe rase de pisici genele lipsesc cu desavirsire.
3. Genele de strut sunt folosite pentru a face perii de arta. Din pacate productia lor a fost motivul pentru exterminarea in masa a acestor pasari.
4. De altfel, nu toata lumea considera o frumusete sa detii gene lungi si dese. Tribul Hazda din nordul Tanzaniei, fac parte din cei care sunt lipsiti de par, acest lucru influentand idealurile feminine in Hazda, astfel incat locuitorii din acest trib pina in ziua de azi isi tund genele.
5. Noi clipim din ochi datorita celui mai rapid muschi din intregul corp. Timp de o secunda, omul reuseste sa clipeasca de 5 ori, iar in medie intr-un minut intre 25-30 ori. De astfel, in fata computerului sau intr-un supermarket, acest numar poate fi redus la 14 clipiri pe minut. Pentru a clipi, noi petrecem aproximativ 10% din orele de veghe. Calculul pentru o zi de clipire va fi: de 24-29 mii de ori, de 700-900 mii intr-o luna si de la 8-11 milioane ori intr-un an.
Date despre ingrijirea genelor si cosmetica:
1. Prima notiune de rimel a fost gasita chiar si in Vechiul si Noul Testament si in Talmud. Desigur pe atunci, cuvintul “rimel” nu exista, substitutul lui fiind “vopsea pentru ochi”.
2. Prima analogie a rimelului a aparut cu 6000 de ani in urma si era preparat din cenusa, funingine, praf de carbune, plumb, migdale prajite, miere. Desigur acest “amestec” dauna sanatatii, provocand anemie, incetinirea cresterii genelor, convulsii si chiar moartea.
3. In Grecia Antica, nu doar femeile isi vopseau ochii si genele, ci si barbatii. Se considera un ritual, capabil sa alunge spiritele rele.
4. In 1938, Helena Rubinstein a adus primul rimel rezistent la apa din lume. Pentru a obtine un efect de stabilitate la umiditate, in compozitia acestuia se folosea substanta terbentina, care avea un miros patrunzator si neplacut, provocand de multe ori chiar si alergie.
5. Multe tipuri de rimel sunt fabricate cu guanina, o componenta pe care o gasim in solzii de peste, cu rolul de a conferi luciu genelor.
6.Varfurile genelor practic nu au culoare. Prin urmare pentru a le face vizibile si lungi, poti aplica rimel la inceput numai pe virfuri, asteptind sa se usuce si mai apoi poti aplica rimelul pe toata geana.